Kategóriák

agrár és élelmiszergazdaság
egészség és életmód
épített környezet
ipari és műszaki megoldások
kulturális örökség
sport
természeti környezet
turizmus

Természeti környezet kategória

Lajosmizsei Platánfasor
Mizsei Óriás kocsányos tölgy

Lajosmizsei Platánfasor


Lajosmizsei Platánfasor
Az 5-ös főút Lajosmizse belterületének 67+280 km szelvénye, és 69+450 km szelvénye közt elhelyezkedő, annak mentén található 139 darab platánfa, valamint a 22/2 hrsz-ú ingatlan (Központi Park) területén található 42 darab platánfa.
Platánfa (Platanus acerifolia)
Termőhelye humuszos homoktalaj. A fa kora akár több mint száz év is lehet, magassága elérheti akár a 40 métert is. Télen és nyáron egyaránt rendkívül mutatós, terebélyes, levegős koronájú. Nyáron a nagyméretű, élénkzöld levelei fokozzák szépségét, télen a hatalmasra növő törzsátmérő és karakteres ágrendszer mellett, a lemezekben hámló kérgének köszönhetően változó színű, mozaikszerű törzsmintázata, sőt a fennmaradó termése is díszíti.
A védetté nyilvánítás indoka: Lajosmizse városképét meghatározó platánfák egyedi arculatot adnak a városnak. Eszmei, esztétikai értékük felbecsülhetetlen. Kiemelt természetvédelmi oltalomra érdemesek az 1930-ban akkor még Andrássy útra ültetett fák, amelyek a kétoldali fásítás csodálatos hatására létrejött az összeboltozódó lombkoronát, zöld alagutat képeznek a ma már Dózsa György út nevet viselő közterületen.
Lajosmizse Város Önkormányzatának a környezetvédelemről szóló 7/2008 (III. 20.) rendelete 6. § (1) bekezdésének e) pontja alapján helyi védett természeti érték.


Mizsei Óriás kocsányos tölgy


Mizsei Óriás kocsányos tölgy
"Mizsei Óriás" - Kocsányos tölgy (Quercus robur)
Termőhelye humuszos homoktalaj. A fa az egykori pusztai tölgyesek maradványa, a korát 220 évre becsülik. A környék legszebb tölgyfája, egyben Lajosmizse legöregebb fája is. Magassága 24 méter, törzsének kerülete 520 cm. A tölgy körül galagonyás homoki gyep található. Figyelemre méltó a terület gazdag cserjevegetációja is.
A különleges magasságú és törzsvastagságú idős fa az ember környezetének tárgyi jav, mely az egykori pusztai tölgyeseket képviseli Lajosmizse külterületén.
Lajosmizse Város Önkormányzatának a környezetvédelemről szóló 7/2008. (II. 20.) rendelete 6. § (1) bekezdésének c) pontja alapján védett természeti érték.