Kategóriák

agrár és élelmiszergazdaság
egészség és életmód
épített környezet
ipari és műszaki megoldások
kulturális örökség
sport
természeti környezet
turizmus

Agrár- és élelmiszergazdaság kategória

Charolais Kft.
Cserényi István fajtamézei
Dr. Svébisné Gombkötő Gizella bodzaszörpjei és gyógynövényes termékei
Gárdonyi Teaház termékei
Gusto pálinka
Halasi Attila sajt-termékei
Hortig Rezső és Bertók Zsuzsanna tehén- és kecsketejből készült termékei
Kiss Cukrászda - Kiss Zoltán cukrászati termékei
Kiss Márta - Régimódi keksz
Kollár család sajt-termékei
Kovács László biogazdasága és biotermékei
Lajosmizsei Grillázs és Mézeskalács Majális
Lajosmizsei Szamóca
Magyarvíz Ásványvíz Kft. termékei
Melis Testvérek tejtermékei
Primus Gluténmentes & Vegán termékcsalád
Rimóczi László grillázs termékei
Szőrös és Kisjuhász Kertészet Citrom-ültetvénye

Charolais Kft.


Charolais Kft.
A lajosmizsei Charolais Kft. nevében hordozza a világon legelterjedtebb húsmarhafajta iránti elkötelezettségét. Az összes földrészt beleértve nincs olyan, önmagára valamit is adó jelentős tenyészet, amelyik ne tartana folyamatos készenlétben charolais bikát.
Lajosmizsén a Kossuth Szövetkezetben az 1970-es évek közepén döntöttek éppen e fajta mellett, ugyanakkor, amikor Abaújban – a Léhi, majd a Szikszói Állami Gazdaságba – megérkeztek Szlovéniából az első charolais tehenek. A szövetkezet szakemberei programszerűen, a gyepgazdálkodással, legelőhasznosítással szoros összefüggésben vállaltak szerepet az akkor perspektivikusnak tűnő húsmarha tenyésztésben.


Cserényi István fajtamézei


Cserényi István fajtamézei
A 700 kaptáras családi méhészet központja Lajosmizsén van. Dr. Cserényi Péter 1958. óta foglalkozik méhekkel, ő szerettette meg gyermekeivel a méheket, akik immáron több mint 15 éve aktívan méhészkednek. Fejlesztéseik mára már elérték azt a szintet, amellyel maximálisan tiszta, megbízható terméket állítanak elő. A HACCP rendszerű mézkiszerelő üzemükben a mézet saját kezűleg töltik üvege, majd maguk szállítják házhoz. Termékeik között megtalálható az akác, a hárs, a napraforgó és a lépesméz is, valamint méhviasz tömb, viaszdíszek, és a propoliszos termékek, mint például a propolisz csepp és a propoliszos méz. Mézeik számos elismerésben részesültek, többek között 2012-ben ezüst fokozatú elismerést kapott akácmézük, bronz fokozatú elismerést hárs-, selyemfű-, és vegyesmézük.


Dr. Svébisné Gombkötő Gizella bodzaszörpjei és gyógynövényes termékei


Dr. Svébisné Gombkötő Gizella bodzaszörpjei és gyógynövényes termékei
Dr. Svébisné Gombkötő Gizella hagyományos eljárással készíti bodzaszörpjeit, amelyet saját földjén maga termel. Bodzaszörpjeit 7,5 dl-es kiszerelésben forgalmazza, emellett lekvárokat is készít adalékanyagok, tartósítószerek nélkül, hagyományos eljárással. A szappankészítés tudományát tanfolyamon sajátította el, így ma már a hidegen, turmixolással készített masszát gyógynövényekkel gazdagítja, csalánnal, kamillával, körömvirággal.
Gárdonyi Teaház termékei


Gárdonyi Teaház termékei
A Gárdonyi Teaház termékei közel 20 éve vannak jelen a hazai üzletekben. A Teaház célja, hogy minél több ember ismerkedjen meg a teázás örömével, a teafogyasztás kultúrájával.A teák összetevőit elsősorban hazai beszállítóktól, az Európai Unió területéről szerzik be, de vannak olyan fajták, melyeket Kínából, Indiából, Sri Lankáról illetve Dél-Afrikából és Dél-Amerikából szereznek be. Teáik három nagy csoportba sorolhatók:
- Szálas-, tasakos teák,
- Filteres teák,
- Teakülönlegességek.
A szálas-, és tasakos teák legkülönlegesebbjei, a Charlotte alma és grillázs ízesített gyümölcstea, vagy említhetjük a Chocoffee és narancs ízesített teakeveréket is.
A Filteres teák között megtalálhatók a wellnesss-, és gyümölcsteák.
A Teakülönlegességek között említendő a Fűszeres alma ízesítésű gyümölcstea fémdobozban, Almás süti ízesítésű gyümölcstea díszcsomagolásban, "Provance" filteres teaválogatás fadobozban.
A virágzó tea egy különlegesség. A virágzó teákat zsenge tealevelekből és különféle virágokból (jázmin, rózsa, amarant….) készítik. Kézzel kis gömböcskét formálnak, amit jázminesszenciába áztatnak, ettől a tea íze még finomabb lesz. A teát egy forró vízzel teli üvegkannába helyezve az lassan kibontja leveleit és feltárja a benne megbúvó virágot.


Gusto pálinka


Gusto pálinka
A családi vállalkozásként működő Johanna Kft. 2006-ban a pálinka világában élvonalba tartozó lepárlóüzemet létesített Lajosmizsén. A modern technológiával, kiváló minőségű helyi alapanyagokból prémium kategóriás GUSTO Pálinkák készülnek, amelyek sikerrel szerepeltek versenyeken is. A Gusto pálinkákat a düsseldorfi ProWein 2007 kiállításon mutatták be először a nemzetközi piacnak, ahol többszörös elismerésben részesült.
Halasi Attila sajt-termékei


Halasi Attila sajt-termékei
Tejtermékek a termőföldtől az asztalig.
2013 óta készítik szeretettel kézműves sajtjaikat Lajosmizsén. Saját tehén, kecske és juh állományuk tejét dolgozzák fel sajtműhelyükben. Hagyományos sajtkészítési technológiát alkalmaznak. Sajtjaik készítése során csak a tápláló teljes értékű tejet, fűszereket és sót használják. Állataik tavasztól őszig a mizsei pusztán legelnek. Az állatok a tél folyamán is a helyi legelőről származó természetes alapú takarmánnyal táplálkoznak, ennek eredményeként sajtjaikban fellelhetők a Kiskunságon termő füvek, gyógynövények értékes hatóanyagai, a területre jellemző ízek és zamatok. Készítenek natúr érlelt félkemény, keménysajtokat, különféle fűszerezésű gomolyákat, gyúrt, nyújtott sajtféleségeket mind natúr mind füstölt formában. Termékeiket személyesen, helyben értékesítik a helyi piacokon és a környéken működő éttermeknek. Termékeik közül fontos kiemelni a "Mizsentáli" fantázia nevű félkemény natúr érlelt tehénsajtot, amely minimum 3 hónap érlelési időt követően kerülhet az asztalra, illetve a hosszúérlelésű (minimum 6 hónap) kemény natúr juhsajt. Nagy sikert aratnak a vásárlók körében natúr, és fűszeres parenyica sajtjaik is.


Hortig Rezső és Bertók Zsuzsanna tehén- és kecsketejből készült termékei


Hortig Rezső és Bertók Zsuzsanna tehén- és kecsketejből készült termékei
Hortig Rezső és Bertók Zsuzsanna 2008 óta laknak Alsólajosi tanyájukon, ahol kecskét, tehenet és egyéb háztáji állatokat tartanak. Minden terméküket saját állataik nyers tejéből, adalékanyagok nélkül, hagyományos paraszti módszerrel készítik. Termékeik között megtalálhatók lágy-, gomolya-, félkemény-, keménysajtok, és ezek ízesített változatai, például kakukkfűvel, lilahagymával, fűszerekkel és magvakkal készített sajtok.
Készítenek még a felsoroltakon túl vajat natúr és ízesített kivitelben, valamint ordát is.Kiss Cukrászda - Kiss Zoltán cukrászati termékei


Kiss Cukrászda - Kiss Zoltán cukrászati termékei
Kiss Zoltán és felsége 1995. december 12-én nyitotta meg családi cukrászdáját a Kiss Cukit. A cukrász szakmában szerzett hazai és nemzetközi tapasztalattal mára a megye egyik kedvenc cukrászdája lett. A süteményekben és fagylaltokban megtaláljuk a taradicionális ízeket és az egyedi újdonságokat, tortacsodákat is. A főzött fagylalt hagyományos recept alapján. A magyar vendéglátás legnagyobb életmű díját a Venesz díjat 2009-ben vette át Kiss Zoltán, de elismerték munkáját Aranykoszorús cukrászmester díjjal és az Első magyar fehérasztal lovagrend mestere címmel is.

Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett érték


Kiss Márta - Régimódi keksz


Kiss Márta - Régimódi keksz
Kiss Márta tradicionális cukrász családban, mondhatni, hogy a cukrászműhelyben nőtt fel. A 2000-es évek elején született meg Kiss Márta Kézműves műhelye, és annak teljesen új termékkínálata. A „Régimódi kekszek” Kiss Márta Kézműves Műhelyének a 2013-as év, egyik új fejlesztésű termékcsaládja. Szlogenje: „Ahogy a szüleimtől tanultam” …. kézzel, szívvel, lélekkel... A mottóval és a csomagolás arculatával a tradícióhoz és kézművességhez való kötődését fejezi ki. A régi „boldog idők” vajas kekszeinek otthoni ízét igyekeznek megalkotni úgy, hogy a cukrot, a búzalisztet lecserélik egészségvédő alapanyagokra. Terméke 2013-ban OMÉK különdíjban részesült.


Kollár család sajt-termékei


Kollár család sajt-termékei
Kollár Imre, ősi jász családból származik. 1966-ban Lajosmizsén született, itt él és dolgozik, mint mezőgazdasági növény és állattenyésztő gazda. Végzettsége állattenyésztő üzemmérnök. Ezt megelőzően a lajosmizsei termelőszövetkezetben dolgozott a termelésirányításban. Mindemellett pedig csodálatosan finom házisajtokat készítenek közösen feleségével.
Sajttermékeik között megtalálhatók a gomolyasajtok, félkemény és lágy sajtok és ezek ízesített formában is.Kovács László biogazdasága és biotermékei


Kovács László biogazdasága és biotermékei
Kovács László biogazdasága az 1990-es évektől folyamatosan bővült, fejlődött és az 1996-os esztendő óta a Biokontroll Kht. ellenőrzése alatt működik. Szerteágazó gazdaságában főként gyümölcstermesztéssel foglalkozik, de a szántóföldi növénytermesztés a gyógynövénygyűjtés is jelentős. Gazdálkodásában nem átállt a hagyományos vegyszeres gazdálkodásról az ökológiai vagy bio gazdálkodásra, hanem első pillanattól kezdve így dolgozik és gondolkodik. Saját területen termesztett növényeket saját feldolgozó kisüzemben dolgozzák fel. Jelentősebb termékek a homoktövis készítmények, gyümölcslevek, gyümölcsszörpök, szárítmányok, lekvárok, hidegen sajtolt olajak. Munkáját és termékeit 2013-ban az Év Biotermelője díjjal ismerték el.


Grillázs és Mézeskalács Majális


Grillázs és Mézeskalács Majális
A Magyar Grillázs Szövetség 2009 április 21-én alakult, alapító elnöke Rimóczi László. Magyar Grillázs Szövetség a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének Szekciójaként jött létre. Hivatalos rendezvénye a Magyar Grillázs Szövetségnek a "Lajosmizsei Grillázs Majális", mely 2017-ben már 8. alkalommal került megrendezésre.
A szövetség megalakulásának célja, hogy megőrizze és tovább vigye (éltesse ) a grillázst és grillázskészítés magyar hagyományait, összefogva az ország grillázsosait. Szándékuk, hogy megfelelő információval lássanak el minden grillázs készítőt.
Feladata, hogy összegyűjtse, felkutassa Magyarországon és a Kárpát medencében még ezen mívességgel foglalkozó mestereket, grillázs készítőket.
Fontosnak érezik, hogy e művészet feledésbe ne merüljön és Magyarországon kellő elismerést vívjon ki magának ezen mesterség. Az elmúlt évek színvonalas és sikeres rendezvénye után úgy gondolták, hogy igény van arra, hogy-e rendezvény megszervezésre kerüljön. Tény, hogy ezekre a rendezvényekre szükség van, hisz a sikerélményen túl lehetőség van a tudásszint felmérésére, új technikák, trendek megismerésére is. Valamint az értékek megőrzése és ezáltal lehetőség nyílik az értéktárakba való felvételhez ( az eredményeiken keresztül ) a készítőknek és termékeinek.
Mátyás király esküvői asztalán volt a 7. fogás és innen a hagyomány, hogy az esküvői asztalok méltó dísze. A hagyomány szerint a grillázs a vőlegény tortája és ahány darabba töri össze a fiatal pár a cukortortát annyi boldog évet maradnak együtt. Tehát szerencsehozóként is működik, hisz ki ne emlékezne például a szilveszteri grillázs malackákra.
A Grillázs Torta népies nevén Krilliás, Pörkölt, Pirított Cukortorta (VŐLEGÉNYTORTA), mert keményebb mint a piskótás menyasszonyi torta. Ezt a nevet gúnynévként kapta. A grillázs az Idegen szavak és kifejezések szótára szerint: francia eredetű szó, jelentése édesség, olvasztott cukorba kevert vajból, apróra tört mogyoróból, mandulából vagy dióból, vékonyan kinyújtva, szobahőmérsékleten megszárított csemege.
Magyarországon a grillázs orvosságként jelent meg eleinte. A népi gyógyászatban köhögésre, torokfájás ellen használták, hisz ki ne emlékezne a hagyma teára, hisz annak is a karamellizált cukor az alapja.


Lajosmizsei szamóca


Lajosmizsei szamóca
Május és június ajándéka a szamóca már a jégkorszak végén megtelepedett Európa erdeiben, mely azóta sok nemesítési folyamaton esett át. A magyarországi termesztése a múltban és a jelenben egyaránt a szoros versenyhelyzet volt a jellemző. Hazánkban az egyik legnagyobb termést adó körzetek közé tartozik Lajosmizse tekintettel arra, hogy a szamóca legjobban a homokos vályog- és a barna homoktalajt kedveli. Különösen kedvezőek továbbá az éghajlati viszonyok. A megközelítőleg 20 fajta szamócából Lajosmizsén a korai és a középkorai fajtákat termesztik leggyakrabban, melyek közül leginkább az Alba, a Clery, az Asia és a Joly terjedt el. Ezek nagy terméshozamú fajták, melyek jól bírják a szedést és a szállítást. Termeszthetőek szabadföldön, fűtött, vagy fűtetlen fóliasátorban vagy üvegházban, kivételes esetben talaj nélküli közegben is. A szamóca ültetésére augusztusban kerül sor, mely történhet kézzel és géppel. Szüretelés a téli mélynyugalmat követően következő év május, júniusban történik. Friss és feldolgozott szamócát gyakran szállítják külföldre. Hasznosítható fogyasztási célra, különösen nyersen, friss gyümölcsként, fagyiként, szörpként, lekvárként, befőttként, süteményekbe, borként, pálinkaként, továbbá kozmetikai célokra. Az exportlehetőségek kihasználásának feltétele a kiváló minőség, a megfelelő fajták, a korszerű termesztéstechnológia. az egyik legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik, mert több mint háromszáz biológiailag értékes anyagot tartalmaz.
Lajosmizse lakosságának jelentős része foglalkozik szamócatermeléssel, és még szamócás vásári forgatag szervezésére is sor került immáron ötödik éve. Kihasználva a szamócának igen kedvező homoktalajt, és éghajlati adottságokat Lajosmizsén található kertészetek többsége igen magas színvonalú termesztéstechnológiát alakított ki. Nem ritka a számítógépes vezérlésű tápoldatozás, és a fejlett gépesítés. Jelentős változásokat hozott a hagyományos műveléshez képest a fejlett termesztéstechnológia használata melynek bevezetése igen költséges. A központi Statisztikai Hivatal 2010. évi felmérése alapján 39 gazdaságban mintegy 17,5 ha területen folyik szamóca termesztés Lajosmizsén, mely Bács-Kiskun Megyében szamócatermesztéssel hasznosított területek 41,9 %-át jelenti.


Magyarvíz Ásványvíz Kft. termékei

Leírás hamarosan


Melis Testvérek tejtermékei


Melis Testvérek tejtermékei
A MELIS TANYA Lajosmizsén kibontakozó második generációs családi vállalkozás. A MELIS Testvérek a föld, a növénynek és az állatok tiszteletét, felmenőiktől már születésüktől folyamatosan vették át. Tanyán élve, a szakma gyakorlati részébe a mindennapokban nőttek bele, az elméleti részét tudatos szakirányú iskolaválasztással szerezték meg. Elsődleges és legalapvetőbb célkitűzésük az, hogy úgy készítsenek ízletes élelmiszereket, hogy egy tudatosan felépített élelmiszer-biztonság rendszerrel a hagyományos technológiákat a mai kor követelményeinek megfelelően alkalmazzák.
A családi vállalkozás számos különleges tejterméket állít elő:
- többféle ízesítésű sajtokat, tejszínes édes vajat, tejfölös savanyú vajat,
- de említhetjük a sült vajat, mely 2016-ban elnyerte a Földművelésügyi HÍR védjegyét.
- A túró kínálatukban megtalálható a leveles túró és a kókuszos túró mellet a körözött is, mely a 2017. évi sajtmustrán bronzérmet nyert.
- Különlegességeik a tejszín, a kefir, az író és savó, de külön kiemelkedő a MELISSZI kókuszos túródesszert, mely a 2016. évi sajtmustrán szintén bronzérmes lett.


Primus Gluténmentes & Vegán termékcsalád

Leírás hamarosan


Rimóczi László grillázs termékei


Rimóczi László grillázs termékei
Bátran kijelenthetjük, hogy Rimóczi László és a Grillázs mára már szétválaszthatatlanul összefonódtak. E név és e termék nincs egymás nélkül. A Grillázsguru szó egyet jelent Rimóczi Lászlóval, Lajosmizse Ízével és az ízesített grillázs termékekkel. Ő az, aki egy új stílusirányzatot, képet álmodott meg a régies hagyományokon alapuló grillázs művészet terén, ezzel teljesen új elvekre helyezve az édesszobrászat alapjait. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szekciójaként megalakult a Magyar Grillázs Szövetség, melynek elnökeként elsődleges feladatának tekinti, hogy a grillázs készítés ismét méltó helyét foglalja el az értékes, sokszínű magyar kultúrában.

Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett érték


Szőrös és Kisjuhász Kertészet Citrom-ültetvénye

Leírás hamarosan